(Foto: el Pere Puig amb part l’equip del Banc de Sang de l’Hospital de Bellvitge)
Em dic Pere Puig i, el proper 6 de juny, farà un any que em van trasplantar el fetge a l’Hospital de Bellvitge.
Pertanyo a aquella generació que no tenia inclosa la vacuna de l’hepatitis B en el protocol de vacunació. Va ser quan la meva dona i jo esperàvem el nostre primer fill que, en una analítica normal, van sortir alterats els valors confirmant-nos que tenia anticossos de l’hepatitis B. A partir d’aquí vaig passar 17 anys de convivència amb la malaltia i 4 més de lluita contra ella.
Abans d’entrar en la llista d’espera per a ser trasplantat em van fer moltes proves prèvies, i en una d’ellesem van diagnosticar un càncer de tiroide. Molts ensurts junts, però gràcies als equips mèdics de Bellvitge, aquí estic. Al febrer de 2017 em van extirpar part de la tiroide, al juny de 2018 em van trasplantar el fetge, i al setembre del mateix any van acabar d’extirpar-me la resta de tiroide que tenia. Ara em fan seguiment de les dues malalties i només miro endavant.
El dia del trasplantament de fetge tot va anar bé i no vaig necessitar ni una bossa de sang durant la intervenció. Tanmateix, al dia següent vaig patir una hemorràgia en el propi fetge que va obligar a obrir novament i intervenir-lo. L’hemorràgia havia estat important i vaig necessitar sis bosses de glòbuls vermells i una de plaquetes. Sé exactament tot el que vaig rebre perquè, mesos després d’operar-me, li vaig preguntar al meu cirurgià.
Vaig tornar a l’UCI i, eufòric per saber que tot havia anat bé, vaig tenir clar que volia organitzar una campanya de donació de sang per agrair a tots els donants el que fan cada dia. A més, també volia que fos una campanya on la gent pogués fer-se donant d’òrgans, teixits i moll d’os.
És aleshores quan vaig posar-me en contacte amb el Banc de Sang i Teixits per veure si era possible. Ara ja puc dir que, el proper 1 de juny, celebrarem al barri de Sants, el meu barri, la campanya que he volgut batejar amb el nom ‘El Bus de la Sang, Òrgans i Teixits’ i que espero que no sigui una, sinó que es repeteixi més vegades.
Quan era a l’UCI vaig decidir que volia organitzar una campanya de donació de sang per agrair a tots els donants el que fan cada dia
Per aquesta campanya he intentat involucrar tots els actors possibles relacionats amb la donació i el trasplantament, i per això la Rambla de Badal comptarà amb la participació d’entitats com el propi Banc de Sang i Teixits, l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), la Fundació Josep Carreras, Pulseras Candela, l’ ICS (ambulatori Carreras i Candi), l’Associació de Malalts i Trasplantants Hepàtics de Catalunya, l’Associació Catalana de Malalts d’Hepatitis (ASSCAT), l’Associació de Malalts de Ronyó de Catalunya (ADER) o el Club de la Cremallera, entre d’altres.
També serà imprescindible el suport del meu club esportiu de sempre, el Club Esportiu Mediterrani. A l’interior comptarem amb una sala habilitada per als donants i el club oferirà classes dirigides a la Rambla Badal per a tothom qui vulgui. L’objectiu és que tota la jornada sigui una festa de la donació, i que tots els públics puguin apropar-se a donar, informar-se i gaudir de totes les activitats. També estaran presents el Circ de Can Batlló, Bollywood Dancing Ganesh, el duet Disoulster, el grup musical Radio 75, el grup de batucada del Club de la Cremallera….
Amb aquest petit gra de sorra vull agrair els donants el que van fer per mi i el que fan cada dia fan pels pacients a tot Catalunya. De cara al futur m’agradaria continuar vinculat a aquestes iniciatives i generar accions i jornades de sensibilització i visualització d’un tema tant important com és el de la donació. Moltes vegades no som conscients de la necessitat que hi ha de donar sang , òrgans i teixits perquè mai ens toca a nosaltres ser els malalts però sempre hi ha una possible primera vegada. A mi em va arribar i a qualsevol de vosaltres també li pot passar.
És ben veritat que els donants ens donen vida, jo sóc aquí gràcies a ells. No em cansaré de repetir-ho…. mil gràcies a tots, per tot i per sempre!
“Vivo para el mundo de la solidaridad, que es una forma de amor”
Fina Febrián, poeta y luchadora incansable de todas las causas solidarias“La detecció precoç va ser clau per al Jan”
Marta Queraltó, mare d'un nen amb immunodeficiència primària“Sense la relació diària amb els pacients la meva feina no tindria sentit”
Alberto Juanilla, Infermer del BST de la Vall d’Hebron