Més enllà del valor que té i de la importància per als nens prematurs, donar llet és una qüestió de dedicació de temps. Jo treballo en l’àmbit de la lactància i ho estic vivint alhora personalment i com a professional.
Sóc dietista i nutricionista i em dedico a l’àmbit materno-infantil, des de l’embaràs, passant per la infància i fins a l’adolescència. I des de fa menys temps, m’he dedicat a fons a tot el que fa referència a la lactància. Em va coincidir tot, vaig apuntar-me a fer un postgrau en lactància, i llavors em vaig quedar embarassada.
Vaig tenir la Paula fa 6 mesos així que em vaig passar l’embaràs tancada a casa, a causa de la pandèmia. Vaig tenir la nena a l’agost. Abans, però, en el postgrau de lactància, vaig conèixer la feina del Banc de Llet i vaig pensar que, si tot anava bé, i em sentia còmode amb l’extracció de llet, em faria donant.
Va ser com un objectiu per al 2021
Jo el que dic a les mares és que s’han de sentir bé amb l’extracció per poder donar. I tenir una bona lactància. Sinó, és un esforç impossible. No es tracta de patir.
Va ser com un repte que em vaig posar. Si podia, donaria. I la veritat és que només si vols, tens la lactància ben instaurada i et sents bé amb l’extracció de llet, pots donar llet. Jo és el que dic a moltes mares, perquè no tothom s’hi troba còmode i llavors, és que no ha de ser.
En el meu cas, el cert és que els primers mesos van ser de supervivència. I llavors m’ho vaig posar com un objectiu per al 2021, així que el 4 de gener, el primer dia laborable de l’any, ja iniciava els tràmits per a ser donant.
Es tracta d’anar integrant petits trucs que t’ho facin fàcil
Haig de dir que per a mi, ara és còmode i molt fàcil, més enllà del temps que hi dedico. Ho he integrat i m’ho he adaptat a la meva manera. He anat incorporant les petites coses que em van bé, que he après al postgrau. No és que ho faci cada dia, però ara que estem a casa, és més senzill. No tinc el hàndicap d’haver de traslladar-me a la feina i això em dona més comoditat. Utilitzo els petits trucs que també comparteixo amb les mares a consulta com és fer-ho al matí, quan sabem que és més fàcil. I durant la nit, donar només un pit i així al matí pots extreure’t i tenir-ne més quantitat. Agafes la teva rutina i ho vas integrant al dia a dia.
I l’ajut de la parella també és important perquè cal rentar el tirallet, esterilitzar, preparar-ho tot.. i ell sap la importància que té per a mi la donació, coneix el valor de la donació i s’hi suma.
Per a més informació: Laia Rovira
“Durant aquells 4 dies vaig decidir que si el meu cos ho permetia, seria donant de llet segur!”
Layla Pajuelo, donant de llet materna“Qualsevol ressaca és pitjor que donar medul·la”
Pep Quílez, donant de medul·la òssia“Tenía que tener una buena vena, y la tengo en el brazo zurdo”
Eulàlia Rodríguez, donante de plasma