Històries de llet materna - Laia Rovira, experta en lactància i donant de llet

Laia Rovira, experta en lactància i donant de llet

“Per poder donar, t'has de sentir bé amb l'extracció de llet”

Donant Laia Rovira i la seva filla Paula

Més enllà del valor que té i de la importància per als nens prematurs, donar llet és una qüestió de dedicació de temps. Jo treballo en l’àmbit de la lactància i ho estic vivint alhora personalment i com a professional.

Sóc dietista i nutricionista i em dedico a l’àmbit materno-infantil, des de l’embaràs, passant per la infància i fins a l’adolescència. I des de fa menys temps, m’he dedicat a fons a tot el que fa referència a la lactància. Em va coincidir tot, vaig apuntar-me a fer un postgrau en lactància, i llavors em vaig quedar embarassada.

Vaig tenir la Paula fa 6 mesos així que em vaig passar l’embaràs tancada a casa, a causa de la pandèmia. Vaig tenir la nena a l’agost. Abans, però, en el postgrau de lactància, vaig conèixer la feina del Banc de Llet i vaig pensar que, si tot anava bé, i em sentia còmode amb l’extracció de llet, em faria donant.

Va ser com un objectiu per al 2021

Jo el que dic a les mares és que s’han de sentir bé amb l’extracció per poder donar. I tenir una bona lactància. Sinó, és un esforç impossible. No es tracta de patir.

Donant Laia RoviraVa ser com un repte que em vaig posar. Si podia, donaria. I la veritat és que només si vols, tens la lactància ben instaurada i et sents bé amb l’extracció de llet, pots donar llet. Jo és el que dic a moltes mares, perquè no tothom s’hi troba còmode i llavors, és que no ha de ser.

En el meu cas, el cert és que els primers mesos van ser de supervivència. I llavors m’ho vaig posar com un objectiu per al 2021, així que el 4 de gener, el primer dia laborable de l’any, ja iniciava els tràmits per a ser donant.

 

Es tracta d’anar integrant petits trucs que t’ho facin fàcil

Haig de dir que per a mi, ara és còmode i molt fàcil, més enllà del temps que hi dedico. Ho he integrat i m’ho he adaptat a la meva manera. He anat incorporant les petites coses que em van bé, que he après al postgrau. No és que ho faci cada dia, però ara que estem a casa, és més senzill. No tinc el hàndicap d’haver de traslladar-me a la feina i això em dona més comoditat. Utilitzo els petits trucs que també comparteixo amb les mares a consulta com és fer-ho al matí, quan sabem que és més fàcil. I durant la nit, donar només un pit i així al matí pots extreure’t i tenir-ne més quantitat. Agafes la teva rutina i ho vas integrant al dia a dia.

I l’ajut de la parella també és important perquè cal rentar el tirallet, esterilitzar, preparar-ho tot.. i ell sap la importància que té per a mi la donació, coneix el valor de la donació i s’hi suma.

Per a més informació: Laia Rovira