Històries de cordó - Irina i Francesc, pares del Jan, trasplantat de cordó

Irina i Francesc, pares del Jan, trasplantat de cordó

“Com més donants hi hagi, més possibilitats de trobar cura”

El Jan tenia cinc anys, feia P5 quan van li diagnosticar una pneumònia. A través d’aquella pneumònia van veure amb una analítica que tenia alguna cosa alterada i li van diagnosticar una leucèmia mieloide. I va començar la lluita.  Allò que et penses que mai et pot passar, i que ni t’imagines, li passava al Jan.

El primer tractament no va funcionar i li van fer un trasplantament de medul·la òssia. Pensàvem i volíem que allò fos definitiu, però va recaure. Va ser un dels moments més difícils, perquè era com viure un ‘dejà vu’. L’experiència és tan dura que no es pot descriure. I vam seguir, perquè només amb positivisme i pensant a tirar endavant, es pot continuar. No pots caure, sinó, malament.

I a casa, ho hem viscut així tots, ell, nosaltres, i els seus germans. Ho hem parlat sempre amb molta naturalitat, per normalitzar-ho molt. I en Jan  va tenir una mestra que també hi va ajudar molt.

No penses mai que et pot passar a tu 

El 2017 li van fer un trasplantament de cordó umbilical que era súper igual a ell. Ara estem molt contents perquè ja fa més de tres anys i està bé. Fem els controls pertinents. Però «l’ai al cor», el tens de per vida. Si ja el tens de normal quan són petits, amb el que ha passat el Jan, això et queda gravat. Ha passat per dues recaigudes i és difícil estar tranquils encara. Amb tot, ell és un nano molt vital i molt positiu. Això abunda moooolt a casa nostra!!

Jo vaig donar el cordó umbilical en els meus tres parts. Llavors, fa 11 anys, era una cosa que, tot i no saber per a què serviria exactament, t’imaginaves que feies un servei, que tindria una utilitat per a algú.

I ara que ha ajudat al Jan, tenim clar que com més donants de cordó umbilical hi hagi, més possibilitats hi ha que la gent que li passi, tingui una cura. És una qüestió de coincidències.

Vaig donar el cordó umbilical dels meus fills en els tres parts

No penses mai que et pot passar a tu, sempre passa al cosí del cosí del veí. Per tant, donar és una qüestió d’empatia, i no costa res. Al Jan li ha salvat la vida, i a nosaltres també. Potser s’hauria d’informar més del procés, de com es fa, d’on va a parar, de com es busca la sang coincident, no passa res si dónes el cordó umbilical, perquè no se’n fa res.

Nosaltres tenim un agraïment total a les donants, al 100%.