Històries de sang - Albert Luque, imprimeix mascaretes amb la seva impressora 3D

Albert Luque, imprimeix mascaretes amb la seva impressora 3D

“En una situació així, si pots ajudar la gent, ho fas”

Albert Luque, imprimeix mascaretes en 3D

Imprimeixo viseres en 3D a les quals se’ls pot aplicar una funda d’arxivador transparent que serveixen com a mascaretes. Faig una petita aportació d’ajut a la situació d’alarma provocada pel Coronavirus. Ho faig altruïstament perquè en una situació així, si pots fer una cosa, ho fas. Si pots ajudar a la gent, ho fas. És així de simple.

De les 3 de la tarda a les 7 del matí, no paro, imprimeixo deu mascaretes al dia

Estic col·laborant amb gent de L’Hospitalet i del centre. Vaig veure que hi ha tècnics que han fet el disseny de les mascaretes-visera perquè qui pugui, se les imprimeixi en 3D a casa. Hi ha força models a tot l’Estat, que circulen. El coneixement hi és, i jo, per hobby, tenia una impressora 3D a casa, així que m’he posat a imprimir. Mantinc la meva feina habitual, o sigui haig d’anar a treballar, però a partir de les tres de la tarda, quan arribo, i fins les set del matí, no paro d’imprimir. Cada tres hores haig d’estar al cas, per canviar el material i imprimir noves peces. Faig deu peces al dia, deu mascaretes. Es fan amb un material anomenat PLA que és un termoplàstic biodegradable, fet a base de recursos renovables como el midó de blat de moro o la canya de sucre.

En porto a botigues de barri, a farmàcies, a un centre de diàlisi, al Banc de Sang

Vaig començar repartint-les a la farmàcia, perquè l’avantatge d’aquestes mascaretes és que protegeixen tota la cara, el nas i els ulls inclosos. I a molts professionals que estan de cara al públic, els va molt bé. És molt més segur que portar només mascareta. La farmacèutica es va emocionar, no s’ho creia que els ho portés i, a més, gratuïtament.

En porto a on puc, a botigues de barri del centre de L’Hospitalet, a un centre de diàlisi que en necessiten 50. Hi arribo amb la capsa plena i els les deixo, i tothom em pregunta què val. Però ho faig perquè vull, perquè és un deure, penso, quan hi ha molta gent que està cada dia exposant la seva salut.

N’he portat també al Banc de Sang, quan hi he anat a fer la donació. Sóc donant de sang des dels 18 anys i Albert Luque, donant de sangdono sempre 3 vegades l’any quan hi ha algun autobús per aquí a prop, a L’Hospitalet. I més tard, també vaig fer-me donant de plasma. Donar és una qüestió de consciència social, no té més. Tothom hauria de fer-se al càrrec que algun dia en pot necessitar i que, com ara el que està passant ara amb la pandèmia, és una qüestió de solidaritat social. Tots ens podem trobar en una situació de vulnerabilitat d’haver de necessitar sang o estar malament de la salut.