Vanessa López

“Tenia dos congeladors grans extres per poder guardar la llet”

Amb la primera filla, la Nora, que té deu anys, no vaig poder donar llet materna perquè encara no hi havia Banc de Llet i la donació no era gens coneguda. Jo ni ho havia sentit a dir. I com que tenia molta llet, jo tirava del meu banc de llet particular.

Em vaig comprar un congelador gran i així podia congelar tota la llet que em sobrava. De fet, quan va parar de mamar, vaig estar 3 o 4 mesos encara donant-li la llet que havia congelat, així que es va poder anar alimetant amb llet materna molt més temps. Amb la Marta, la segona filla, que va néixer el gener de 2014, sí que vaig començar a donar llet al Banc de Llet Materna, però una mica més tard.

Amb la primera filla, fa deu anys, encara no hi havia Banc de Llet Materna

Jo no sabia què fer amb tanta llet, perquè vaig començar a produir llet i fins i tot em vaig agafar un tercer congelador com els dels gelats. Jo no volia tirar-la, pensava, però no tenia necessitat de tenir tant d’excedent a casa. I és que al començament em treia 2 o 3 bosses de 250 ml al dia i se m’acumulaven i no m’hi cabien. Una veïna que treballava a la Vall d’Hebron a neonats, em va preguntar què en feia de la llet i em va dir que truqués al Banc de Sang que m’explicarien com funcionava la donació de llet pel Banc de Llet Materna.

I al Banc de Llet t’ho expliquen súper bé. Vaig començar a donar al setembre però de llet que tenia congelada del mes de juny, que són els 3 mesos que et permetien.

Al començament de donar, em treia 1,5 litres de llet al dia, fins que la Marta va fer l’any, em treia 5 o 6 vegades llet cada dia, perquè sinó estava incòmode, és aquell dolor que és incomoditat, que venen els calfreds i que saps que has d’anar a treure’t llet. I per sort, a la feina m’ho permitien.

S’ha de reconèixer que és molta feina, quan acabava, ja era l’hora de tornar a donar pit

Jo, a les mares, sempre els recomano que donin llet, pero no et trobes sovint mares que usin el tirallets com jo. Jo, tinc la sort que no m’ha fet mai mal treure’m llet.

Encara que s’ha de reconèixer que és molta feina, perquè després de donar pit, t’estàs una hora més amb el tirallets i jo, quan acabava, ja era l’hora de tornar a donar pit a la Marta. Les meves filles han estat lentes per mamar. Així que m’hi passava el dia… Però compensa pensar que pots ajudar d’altres mares amb nens prematurs, n’he tingut un de sis mesos a prop que ara ja és gran, i recordo que vaig pensar que era un luxe poder ajudar-lo, encara que no fos directament la meva llet.