Històries de sang - Montserrat Sabaté

Montserrat Sabaté

“Som molt afortunats perquè, gràcies als donants, el meu fill no va patir seqüeles”

Fa tres anys i mig, just després del part, quan netejaven a l’Oriol, van veure que tenia hematomes i això va posar en alerta a tot l’equip mèdic. Al fer l’analítica, van veure que tenia molt poques plaquetes: estava a 5000. Va patir una hemorràgia cerebral. Per sort, la ràpida actuació dels metges que l’atenien, va fer que en només 4 hores tinguéssim el diagnòstic i la solució: l’Oriol va patir una Trombocitopènia Neonatal Al·loinmune, una malaltia greu que es produeix per incompatibilitat de la sang de la mare amb la del nadó i que no es detecta fins al naixement. 

Vam tenir una sort increïble. Van enviar un taxi urgent des del Banc de Sang amb les plaquetes HPA1- que el meu fill necessitava. Som molt afortunats perquè, gràcies als donants, tot i tractar-se d’un cas greu, l’Oriol no ha patit seqüeles. Només tinc bones paraules per tothom que em va atendre. Aquesta malaltia la pateixen un de cada mil naixements i el tractament ha de ser immediat amb plaquetes HPA1-.

Aquesta sang és la que dóna un grup de 38 donants a Catalunya que té aquest tipus molt poc comú de plaquetes i que, des de fa anys, es van tornant per tal que el Banc de Sang sempre tingui un estoc d’aquesta sang. Estem molt agraïts a aquests donants que han fet possible que tinguéssim dos fills.

Després d’aquest ensurt del primer fill vam informar-nos molt i ens van dir que podíem tenir un segon fill fent un tractament durant l’embaràs, amb gammaglobulines i així disminuir el risc d’hemorràgies al néixer. I així va ser, el Pau va néixer aquest setembre, amb plaquetopènia (plaquetes baixes), però res més. No ens cansarem mai d’agrair a tots els donants que sense rebre res a canvi, fan aquest esforç de donar sang amb plaquetes HPA1- des de fa anys. Ells han salvat la vida dels nostres fills. Gràcies a ells tenim les joies de la nostra vida amb nosaltres. Moltíssimes gràcies, esteu sempre en els nostres pensaments!.

A nosaltres ens agradaria que la aquesta malaltia fos més coneguda perquè afecta a un de cada mil naixements, que és una incidència alta. Moltes vegades, quan hi ha una mort intrauterina, no se’n sap la causa i passa desaparcebuda. Amb una altra parella afectada com nosaltres hem estat buscant informació a nivell internacional i hem trobat una associació i un grup de facebook.  És una manera de fer-ne més difusió i que es conegui:

 

www.naitbabies.org
www.facebook.com/naitbabies.org

Per a més informació:
«38 donants encarregats de salvar bebès»
Telenotícies TV3: 38 donants encarregats de salvar bebès»
Els Matins de TV3:la llista dels donants de sang especial per a nadons