Històries de sang - Laura Expósito, va perdre un fill poc després de néixer

Laura Expósito, va perdre un fill poc després de néixer

“Vaig ser conscient que, sense les transfusions, jo no seria aquí”

Laura Expósito, receptora de sang i mare del Grèvol, el seu fill mort al part

Imatge cedida per Ara Criatures, de David Borrat

Estàvem vivint un dels moments més feliços de la nostra vida: l’embaràs del nostre fill Grèvol. Tot anava d’allò més bé, però a la setmana 17 vaig haver d’ingressar a l’hospital per unes pèrdues de sang que van sorgir a causa d’un hematoma. Van ser cinc les setmanes que vaig haver d’entrar i sortir de l’hospital diverses vegades, i 16, els dies d’ingrés que vaig sotmetre’m a diferents tipus de medicació, fins que van haver de fer-me dues transfusions de sang degut als baixos nivells d’hemoglobina.

Fins aquell moment no era conscient del que podria patir el meu cos. Quan estàs embarassada dediques tota l’atenció al fill. Només volíem que evolucionés bé i em resultava indiferent les intervencions que m’havien de fer. Rebre transfusions no va alterar-me.

El meu fill Grèvol va néixer amb 22 setmanes i no va sobreviure

La capsa dels records per al dol perinatal

Imatge cedida per Ara Criatures, de David Borrat

Malgrat la bona intervenció per part dels professionals, el nostre fill no va poder sobreviure. Va néixer, degut a la pressió de l’hematoma, a les 22 setmanes i 3 dies de gestació. Les conseqüències de tot plegat van derivar en una nova transfusió de sang.

Uns dies més tard, en una visita ginecològica, vam prendre consciència de la importància de les transfusions en el meu procés, ja que les hemorràgies internes representen la primera causa de mort en dones embarassades a l’Àfrica. Sense els antibiòtics i les transfusions segurament no us estaria explicant tot això.


Vam
poder acomiadar-nos d’ell, nosaltres i la família, gràcies al bressol ‘tèrmic’

Estem molt contents del tracte rebut per part de l’hospital Josep Trueta i també de totes les famílies i associacions que han anat visibilitzant el dol perinatal i que han aconseguit dotar a l’hospital de dues coses molt importants. Per una banda, el bressol tèrmic, que preserva el cos del nadó i permet passar molt temps amb el teu fill i fer un bon acomiadament. I per altra banda, la capsa dels records, que inclou elements molt significatius com la manteta i el gorret a la mida del nadó que ajuden molt en el procés de dol.

Donar sang és regalar vida 

El nostre fill s’ha mort, però sentim que ens ha deixat dues fites molt important: visibilitzar el dol perinatal i fer-lo menys tabú, i recordar a la gent la importància de donar sang. La sang caduca, no n’hi ha prou en donar-ne un cop a la vida. És el millor regal que pots fer a una altra persona. Avui, potser serà per a un pacient anònim, però demà podem ser nosaltres mateixos qui la necessitem. I és que donar sang, és regalar vida.