Històries de sang - Hermes Boltas

Hermes Boltas

“Només pensar que hi ha nens en aquest món gràcies a les meves plaquetes, em sembla increïble”

 

Jo era donant de sang i de plasma i llavors em van detectar que tenia un grup de plaquetes poc comú, HPA1a-. I des de llavors, gairebé fa 9 anys, que sóc un dels 38 donants de plaquetes que fem torns mensuals per tal que sempre n’hi hagi en estoc. En realitat, només el 3% de la població tenim aquest tipus de sang poc freqüent.

Aquestes plaquetes serveixen per a transfondre als nadons que neixen amb una malaltia que és molt greu que fa que tinguin hemorràgies. En aquets casos, quan es detecta, s’ha d’actuar molt ràpid i per això, cal tenir plaquetes disponibles. Així es redueix el risc de que facin una hemorràgia cerebral, per exemple, que és el pitjor. La malaltia es diu Trombocitopènia Neonatal Al·loinmune.

Al Banc de Sang van posar en marxa un programa per trobar donants d’aquests dipus i des de l’inici de la posada en marxa m’ho van proposar, al 2009. I des de llavors, m’he acostumat a venir. Donar forma part de la meva quotidianitat i quan fa 2 mesos que no em truquen, ja tinc el mono, els aviso jo i els dic si no haig de venir!.

Montserrat i HermesAl principi de donar la gent no ho entenia, al meu entorn em deien perquè ho feia, i si em pagaven! Però ara ja ho entenen i veuen que no em fa cap mal. Jo surto de donar i ja em sento recuperat. Ja m’ho arreglo a la feina per a venir un matí aquí a la Vall d’Hebron. És com un ritual. I conèixer a una mare com la Montserrat Sabaté, que ha pogut tenir dos fills gràcies als qui donem plaquetes, em sembla increïble…. Em sento pagat per 250 vegades més per continuar donant o les que calgui!. És una emoció molt gran, molt.

Només pensar que hi ha nens al món que viuen gràcies a que jo i uns quants donants més hem estat donant plaquetes, és lo millor que et pot passar. Només salvar una vida haurà tingut sentit venir a donar els anys que faci falta.

<iframe src=»http://www.ccma.cat/video/embed/5653919″ allowfullscreen scrolling=»no» frameborder=»0″ width=»500px» height=»281px»></iframe>

Per a més informació:
«38 donants encarregats de salvar bebès»
Telenotícies TV3: 38 donants encarregats de salvar bebès»
Els Matins de TV3:la llista dels donants de sang especial per a nadons