Històries de sang - Francisca Antúnez, la donant 'centenària' més jove

Francisca Antúnez, la donant 'centenària' més jove

“Un dia van descobrir que tenia un tipus rar de plaquetes que podia salvar nens”

Vaig començar a donar fa molts anys, ja ni ho recordo, suposo que devia passar els 20 anys. Eren els anys noranta. Recordo que ho vaig parlar amb el meu marit i vam decidir anar a donar sang els dos. No va ser per cap motiu en concret, sinó per consciència, perquè ens va semblar que ho havíem de fer. Al principi érem donants de sang i després també ho vam ser de plasma. I jo, fa 3 o 4 anys, ho sóc de plaquetes. Anava a donar a la Vall d’Hebron i alternava plasma i a vegades plaquetes.

A vegades tinc curiositat per saber si alguna de les donacions ha servit per a alguna mare, per a salvar algun nen 

Fins que un dia em van examinar i van veure que tenia un tipus rar de plaquetes, l’HPA1a-. Som molt poca gent que tenim aquest tipus de plaquetes, i serveixen per a ajudar els nadons que neixen amb un tipus de malaltia molt greu. I va ser així com vaig començar a planificar les donacions i entrar al grup dels 38 donants a Catalunya que fem torns per donar plaquetes perquè sempre n’hi hagi de disponibles per a alguna urgència.

Per a mi no és cansat, al contrari, em sento molt a gust quan hi vaig

Ara hi vaig cada mes, per això suposo que sóc de la donant ‘centenària’ dona més jove de Catalunya. El Banc de Sang ha comptabilitzat, entre donacions de sang, plasma i plaquetes, més de 110 donacions. Jo ni ho sabia.

Per a mi no és cansat, al contrari, em sento molt a gust i molt bé quan hi vaig, a vegades tinc curiositat per saber si alguna de les donacions ha servit per a alguna mare, per a salvar algun nen».