Històries de sang - Marcos Acal, donant de plasma i plaquetes

Marcos Acal, donant de plasma i plaquetes

“Arran de la malaltia del meu fill, he sigut més conscient de donar”

Sóc donant de sang des dels 18 anys i ara, des de fa 3 o 4 anys, sóc donant habitual de plasma i plaquetes. Sóc del grup sanguini AB- que són els que més es necessiten en plasma. Vaig començar a donar perquè a l’Institut van venir gent del Banc de Sang i ens ho van explicar. Com que jo era del gener, ja tenia 18 anys i vaig poder pujar a l’autobús i donar, era la primera vegada.

Des de llavors hi anava de tant en tant, però arran d’una malaltia greu del meu fill, vaig començar a donar molt més. Al meu fill li van haver de trasplantar el cor amb un any, va començar amb problemes als 6 mesos, després d’una grip i una bronquitis va acabar amb una miocardiopatia dilatada que es va complicar i li van haver de fer un trasplantament. Ara amb 9 anys, està com un toro!

Quan una cosa així et toca de prop, tot canvia

La seva malaltia em va fer agafar molta més consciència de la importància de donar sang, perquè quan una cosa així et toca de prop, tot canvia. I a més, des que el 2012 vaig canviar de feina, tenia més temps per passar pel Banc de Sang i donar.

Des de la malaltia del meu fill, vaig començar a donar més vegades perquè estava més a l’hospital, i més tard, a la Vall d’Hebron, un dia em explicar que també era necessari donar plasma, si ho volia provar. I així ho vaig fer. Venia al migdia un cop al mes, i després va ser per donar plaquetes. Ara dono plasma normalment un cop al mes, i a vegades, si els és necessari, dono plaquetes, però no sempre en puc donar perquè no tinc massa temps quan vinc, que és als migdies. Això sí, ja ho tinc com a hàbit, un dia al mes, no fallo!