Històries de sang - Josep Maria Tabernero, donant de plasma i plaquetes

Josep Maria Tabernero, donant de plasma i plaquetes

“La gent no sap que la necessitat de plasma i plaquetes és molt important sempre”

Fa 20 anys que dono plasma perquè el plasma és més deficitari, també és veritat que exigeix una mica més de temps de donació. Les meves condicions treballant a l’hospital  de la Vall d’Hebron m’ho fan més fàcil. Cal tenir en compte que és més fàcil per a mi trobar un forat d’una hora, que ho tinc a prop, i anar al Banc de Sang que està dins de l’Hospital, que per a la gent del carrer. I sempre he vist la donació com una obligació de retorn a la societat. Ho vaig veure en el meu pare i ho he fet jo.

La meva sang és A+, el grup que n’hi ha més, i per això vaig pensar que podia aprofitar per donar plasma, que hi ha menys gent que ho faci

A més, la meva sang és A+, la del grup que n’hi ha més, i per tant, de la que hi ha més donants i  més quantitat. Per això vaig pensar que si sóc un donant freqüent, potser es podia aprofitar la meva donació per plasma, ja que tenia més oportunitat i temps per estar-m’hi una hora. Va ser el 1997 i des d’aleshores, fa 20 anys, dono sempre plasma o plaquetes, cada dues setmanes si puc, depenent del que es necessiti més.

Donar sang no implica més de 20 minuts i per plasma, si ho fas per primer cop, potser necessites una hora i mitja i per plaquetes, que també en dono a vegades, dues hores. Però sí que és veritat que, operativament, no canvia res, cal més temps però ni fa més mal, ni requereix que estiguis més preparat. I la recuperació, en el meu cas, és ben fàcil. Em recupero al moment i puc continuar treballant. Prenc una mica d’aigua i prou. Mai he tingut cap problema ni donant sang, ni donant plasma. Això la veritat és que depèn de cada persona, hi ha gent que necessiten més temps o es maregen una mica.

Vaig començar a donar sang als 18 anys, ho vaig veure com una obligació de retorn a la societat

Vaig començar a donar sang als 18 anys . El meu pare era donant de sang i jo llavors estudiava medicina, i ho vaig veure com una obligació envers la societat. Una persona sana havia de donar sang, i el meu pare sempre ho havia fet, és una cosa que jo havia vist a casa. I sempre m’ho he plantejat com un acte de retorn a la societat. Penso que viure la donació a casa ajuda. Però també és veritat que en aquella època tampoc hi havia tanta comunicació ni conscienciació sobre la necessitat de donar sang i el fet d’haver-ho viscut a casa, junt amb altres valors, em va ajudar prendre la decisió. El cert és que els meus fills també han fet igual, quan han tingut 18 anys, s’han fet donants, i això que no són metges!

Per què plasma? Vaig fer el canvi a donar plasma el 1997 quan ja era metge de la Vall d’Hebron. Anteriorment, quan treballava a d’altres llocs, donava sang.  Quan vaig començar a treballar a aquest hospital em vaig preocupar de fer dues coses: apuntar-me al registre de donants de moll d’os, i apuntar-me a la donació de sang.

Jo recomano sempre que puc la donació de sang, però les millors prescriptores són les infermeres, perquè són les que estan més en contacte amb els malalts i les famílies, i els traslladen la necessitat de sang. Però els professionals, en general, ho hauríem de fer més. Els metges i tots els treballadors de l’hospital hauríem de fer l’esforç de donar molt més sovint. A un hospital on hi ha 9000 professionals treballant, pràcticament no hi hauria d’haver gent de fora que donés!

Els meus fills han fet igual, als 18 anys han començat a donar sang, i això que no són metges!

Crec que la gent desconeix que la necessitat de plasma i plaquetes és molt important sempre, molt més que la sang perquè la sang es dona més fàcilment i el plasma i les plaquetes, requereixen més estona. És una necessitat que potser no és tan coneguda, si vinguéssin encara que fos un cop cada dos mesos, ja tindríem moltes més reserves.